Om Orda

Orda var ett treårigt skrivprojekt för personer med intellektuell funktionsnedsättning från åldrarna 12 år och uppåt. Projektet ville särskilt nå personer ur målgruppen med en annan etnisk bakgrund än svensk. Projektet drevs 2020-2023 av Studiefrämjandet Uppsala Västmanland med stöd av Allmänna Arvsfonden.

Antologi, utställning och metodhandbok


Kreativt skrivande innebär ett fritt skrivande där t ex poesi, essä, kortprosa och dramatik ingår. Texterna kom att samlas i en antologi och presenterades även i olika former i en utställning. Utställningen kom att turnera runt i samtliga åtta kommuner i Uppsala län. Ordagruppernas texter presenteras också i denna blogg så att deltagarna får fler möjligheter att få sitt material läst.

I projektet erbjöds deltagarna en specialanpassad ledarutbildning och gav deltagarna möjlighet att leda egna Orda-grupper för de som ville. Projektet har också tagit fram en särskild metodhandbokDet material som tagits fram i projektet, inklusive studieplan och handledningar tillhandahålls och sprids av Studiefrämjandet efter projektets slut.

Flera Orda-grupper finns kvar och man kan också starta upp en egen grupp. Hjälp oss gärna att sprida information om Orda!

Mer information


Mer information om Orda hittar du i intervjun, i Tess talkshow (Ge makten vidare): Ingen mesig talkshow från Uppsala

Webbinarium: hör hur Orda har gjort och kom igång själv! Webbinariet hittas här på youtube


Kontaktuppgifter


Elin Sjöman, projektledare
elin.sjoman@studieframjandet.se
018-19 46 13

Lotta Johansson, projektledare
lotta.e.johansson@studieframjandet.se
018-19 46 27

Wilma Jonsson, projektledare
018-19 46 19